Veel gestelde vragen

“ABCAT” is een afkorting die in meerdere landen toegepast kan worden. De afkorting staat voor After Burning CATalyst, dit betekent naverbrandingskatalysator.

Het begrip ‘katalysator’ betekent: een stof die een reactie begint of versnelt zonder daar bij zelf te worden verbruikt. Katalysatoren zijn misschien wel het meest bekend als onderdeel van de uitlaat van een auto. In de uitlaat van een auto zorgt de katalysator ervoor dat het laatste beetje onverbrande benzine of diesel alsnog wordt verbrand en niet in de lucht terecht komt. De ABCAT zit in de ‘uitlaat’ van een kachel en verbrandt onverbrande stoffen en schadelijke verbindingen in de houtrook zodat deze niet in de lucht terecht komen.

In de ABCAT krijgen deeltjes die in het vuur niet zijn verbrand een tweede kans om alsnog te verbranden. Hierbij ontstaat geen vuur. Door deze naverbranding wordt de ABCAT warm en kan de temperatuur in het midden van de ABCAT oplopen tot 500˚C. De buitenkant van de kachelpijp wordt hierbij nauwelijks warmer dan bij het stoken zonder ABCAT.

De exodraft ESP is een elektrostatische precipitator met een ingebouwde Draftbooster schoorsteenventilator om bovenop de schoorsteen te bevestigen. De filter is voorzien van een zelfreinigende functie en is ontworpen om uitstoot van houtbrandende apparaten te verminderen en om het makkelijker te maken om aan te steken en om bij te vullen. 

 

De filter vermindert het aantal fijne en ultrafijne fijnstofdeeltjes in een rookgasstroom door een elektrostatisch veld te creëren tussen de oplaadelektrode en de verzamelektrode.

De exodraft ESP heeft een ingebouwde temperatuursensor waardoor het mogelijk is om de start- en stopfuctie automatisch te bedienen. Zodra u de haard aansteekt zal het circa 10 – 30 seconde duren. Mocht dit te lang duren kunt u de rookgasventilator ook inschakelen doormiddel van een afstandsbediening.

De exodraft ESP is voorzien van een automatische reinigingsfunctie die periodiek de filter reinigt tijdens gebruik. In sommige situaties is deze filterreiniging hoorbaar door de gebruiker omdat de zelfreinigende functie een mechanische beweging in de filter is. Als de filter wordt herstart wanneer de open haard koud is, zal het automatische reinigingsproces gedurende 10 seconden worden uitgevoerd. Wanneer de open haard in gebruik is, wordt de zelfreinigende functie na 5 uur in werking gezet wanneer de temperatuur lager dan 80 °C is.